Ce ar trebui să ştii înainte de a cumpăra o maşină rulată?

Dacă vă gândiţi să cumpăraţi o maşină second-hand, primul lucru pe care trebuie să-l clarificaţi este tipul de maşină pe care îl căutaţi şi bugetul pe care aveţi de gând să-l utilizaţi în acest scop. În acest fel, puteţi verifica pe intenet sau în reviste de specialitate preţul mediu al acestui tip de vehicul.

Mai întâi de toate, vedeţi dacă documentaţia este în ordine. Puteţi solicita un document cu antecedentele vehiculului în trafic, pentru a economisi timp şi a vă da seama dacă într-adevăr merită să cumpăraţi maşina sau nu.

Amintiţi-vă să solicitaţi cartea de întreţinere. Aceasta este cel mai bun ghid pe care îl puteţi folosi pe toată durata sa de viaţă şi, dacă este posibil, verificaţi dacă numărul seriei de şasiu corespunde cu documentaţia. Astfel vă daţi seama dacă este un vehicul furat sau nu.

Odată rezolvat acest lucru, trebuie să mergeţi întotdeauna să vedeţi maşina, pentru a putea observa starea sa reală. Sfaturile pe care vi le oferim mai jos vă pot ajuta să evitaţi cumpărarea unei maşini second hand necorespunzătoare, în cazul în care nu aveţi un mecanic de încredere care să poată verifica maşina înainte de cumpărare.

La ce elemente ale maşinii second hand trebuie să acordaţi o atenţie deosebită?

Trebuie să examinaţi cu atenţie starea caroseriei: dacă există urme de rugină, dacă există urme de zgârieturi sau de vopsea sărită, dacă portierele nu se închid bine. Toate aceste semne pot avea drept cauză un accident sau nişte reparaţii serioase.

Apoi, va trebui să deschideţi capota şi să verificaţi dacă nu există scurgeri de lichid la motor, în circuitul de răcire sau în transmisie. Un truc bun este să folosiţi mănuşi şi o bucată de hârtie igienică pentru a vă asigura că nu absoarbe niciun fel de lichid.

În exterior, de asemenea, puteţi apăsa pe vehicul pentru a avea dacă suspensia este în stare bună.

În interior există multe indicii care vă pot ajuta să vă daţi seama despre vârsta sa şi despre cum a fost folosită maşina. De asemenea, trebuie luaţi în considerare că se pot modifica kilometrii. În plus, covoraşele, pedalele, chederele de la ferestre sau schimbătorul de viteză uzate sunt semne al faptului că maşina pe care vreţi să o cumpăraţi are mulţi km la bord.

Încercaţi să o porniţi la rece. Dacă atunci când deschideţi capota, constataţi că motorul nu este rece, este posibil ca proprietarul să încerce să mascheze o defecţiune la sistemul de aprindere. Aşteptaţi până când motorul se răceşte şi apoi porniţi.

Apoi acceleraţi încet şi verificaţi dacă ţava de eşapament nu scoate fum, nu miroase a ulei ars sau dacă fumul emanat nu este albastru. Aceste lucruri pot indica probleme la garnitura de chiuloasă.

Nu cumpăraţi un vehicul pe care nu l-aţi încercat. Mergeţi cu el aproximativ 15 kilometri pentru a verifica temperatura motorului şi reacţia la temperatură ridicată. De asemenea, într-un viraj la dreaptă, la 100 km/h, daţi drum puţin volanului pentru a observa dacă există probleme la axă sau direcţie.

Fiţi atenţi la vibraţiile schimbătorului de viteze sau ale volanului şi ascultaţi cu atenţie pentru vedea dacă se aude vreun zgomot.

Recomandări finale

Faceţi-vă timp înainte de a alege şi a lua decizia finală. O maşină este o investiţie serioasă, aşa că acordaţi atenţie instinctului vostru, deoarece chilipirurile deseori ascund în spatele lor alte intenţii.

Facebook
WhatsApp
Abonare Newsletter

Ştiri OkAuto.ro ✔️

Abonează-te acum la Newsletter-ul nostru şi primieşti unltimele noutăţi pe email.

  • Nici un comentariu
  • Adaugă Comantariu

    Articole Similare

    DETALII PROGRAMUL RABLA 2022

    Pentru vehicule cu motor pe combustie sau hibrid fără Plug-In Programul RABLA are la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.000 lei pentru o mașină veche